top of page

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Sebald?

 

Zijn literaire werk spreekt enorm tot de verbeelding. Ik vergelijk het graag met de ervaring van een sprookje maar dan voor de volwassenen onder ons. Zijn boeken vormen een intrigerend web van verhaallijnen en betekenissen. In al zijn werken vind je hetzelfde mechanisme terug: een geraffineerde interactie tussen het gevoel dat het om authentieke elementen gaat enerzijds - het authenticiteitseffect - en anderzijds het besef van de fictionaliteit van het geheel. Anders gezegd, waar je als lezer via het eerste de indruk krijgt van waargebeurde feiten, benadrukt het tweede juist het verzonnen karakter van de vertellingen.

 

In 2012, tijdens mijn studies Literatuurwetenschappen, onderzocht ik een specifieke schakel in dat complexe web: de rol van de ruimte-uitbeelding en dit via een vergelijking van De Emigrés (1992) en Austerlitz (2001). Ik ging na hoe de representatie van de ruimte bijdraagt tot enerzijds het authenticiteitseffect en anderzijds de fictionaliteit. Het samenspel tussen deze twee strategieën speelt een cruciale rol in de stijl, poëtica en thematiek bij Sebald. De ruimte-uitbeelding beweegt zich van een letterlijk naar een figuurlijk niveau en is een cruciale schakel in de globale opzet en het effect van Sebalds verhalen. Het heeft een sterke invloed op het activeren, het tevoorschijn lezen, van de ruimte. Aan de hand van de spatiale verhaalelementen bouwen we een cognitieve kaart, een mentaal model, van de verbeelde ruimte op.

 

De extreme gelaagdheid van Sebalds verhalen vormt voor mij de grote aantrekkingskracht van zijn oeuvre. Hij creëert enorm veel paden waar je maar al te graag in wil verdwalen. Doen!

 

Hier vind je mijn artikel:

 

 

 

Winfried Georg Maximilian Sebald - één van mijn absolute literaire helden - werd in 1944 geboren in het Zuid-Duitse Wertach im Allgäu. Hij groeide op in een streng katholieke en anticommunistische familie. Zijn vader, Georg Sebald, keerde als kapitein van de Wehrmacht in 1947 terug uit Frans krijgsgevangenschap. Van 1948 tot 1963 woonde de familie in Sonthofen. Sebald werd omwille van medische redenen vrijgesteld van militaire dienst en studeerde Taal- en Letterkunde aan de universiteiten van Freiburg en Manchester. Hij studeerde af in 1965 en gaf erna les als hoogleraar Europese literatuur in Zwitserland, Manchester en Norwich. Sebald werd, mede onder invloed van Susan Sontag, aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw bekend als auteur in de Angelsaksische wereld. Sinds het midden van de jaren negentig brak hij ook door in zijn geboorteland. Nu geniet hij algemene bekendheid in de Westerse literatuurwereld. Naast essays, zoals De natuurlijke historie van de verwoesting (2003) en Campo Santo (2010), is hij vooral bekend om zijn prozawerk. In Nederlandse vertaling werden respectievelijk De Emigrés (1993), Austerlitz (2003), De Ringen van Saturnus. Een Engelse pelgrimage (2007) en Duizelingen (2008) gepubliceerd. Naar de natuur (2006) is dan weer een episch gedicht. Sebald werd in verschillende landen bekroond met literaire prijzen zoals de Los Angeles Book Prize For Fiction, de Joseph-Breitbach-Preis en de Heinrich-Heine-Preis. Op 14 december 2001 kwam de schrijver om het leven in een verkeersongeluk.

bottom of page